Efottoszaurusz a láthatáron

2010.07.21. 01:59

Szóval úgy történt a dolog, hogy elmentem EFOTTra. Eleinte hosszasan vaciláltam hogy érdemes-e, milyen társaság lesz, stb, végül kiderült, hogy egy halom ismerős ott lesz, meg egyszer úgyis ki kell próbálni, úgyhogy megvettem a jegyet. Nyilván így kellett történnie. Jövőre is megyek.

Első fesztiválközeli élményem volt. Viszont ez a kezdet egyáltalán nem lagymatagra sikerült, hanem rögtön a közepébe. Irdatlan pénzeket sikerült otthagyni, minden nap ivással kezdődött és végződött is, és mindössze három helyszínen voltam megtalálható: Napközben strand, vagy az egyetemi sátor, este meg nyilván koncert. Persze ilyennek képzelhet egy fesztivált, aki még nem volt, illetve lehet, hogy van ilyen is, de az EFOTT pont nem csak ez. A nevében is benne van, hogy Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója. Egyedülálló abban, hogy minden évben más helyszínen kerül megrendezésre, mindezt azért, hogy a rendezvénynek aktuálisan otthont adó helyet a fesztiválozás szempontjából langyos időszakokban (gyk - délelőtt, kora délután) egy kicsit látogassák, ismerjék is meg az emberek. Persze a zöm nem tesz így. Saját példámból adódóan nyilván tudom is, miért: Aki épp hajnali 5ig dorbézol valami koncerten, vagy éppen F...öldig issza magát, persze hogy derogálni fog a kövnapi kelés legalább délig, kivéve ha a meleg elviselhetetlenné fokozódik a sátrában..

Ha már az esemény nevét elemeztem, térjünk át az "Egyetemisták és Főiskolások"-ra. Jó volt átélni, hogy az emberek jelentős része 5-6 egyetem gócpontjában tömörül, mégis vegyülnek egymással. Az egyik egyetem éppen a miénk volt, így olyan ismerősökket is szembetaláltam magam, akikre gondolni sem mertem, hogy ott lesznek. Szóval a társaság nagyon ott volt. Hogy a közhellyel élést se hagyjam ki, a kivétel erősíti a szabályt: megfordult egy-egy koncerten a 40-es éveiben járó házaspártól a nagyon bulizó MILFeken és a látszatra gimis kezdős csajokon át a cirka 5 éves gyerekig mindenki. Engem nem zavartak, ha nekik jó ez, hát jöjjenek.

Mielőtt rátérek a tételes mit láttam-hallottam, mi milyen volt listára, még egy rövid szösszenet a szervezésről. Szar volt. Legalábbis bőven lehetett volna jobb. A nyitás laza két órát csúszott, amit a bejárat előtt ácsingózó irdatlan tömegnek a tűző napon kellett végigállni, miközben hiába kérdeztünk bárkit a közelben a dolog miértjéről, senki nem tudott semmit. A sátrak közti szemétszedés le volt tudva azzal, hogy a kupacra csesztek egy-egy szemeteszsákot, majd felszedi aki ott lakik. Ebben nem a stratégia a bosszantó, mert lehet ezt jól is csinálni: a bejáratnál mindenki kap egy szemeteszsákot, és ha kialakítanak az emberek maguknak egy körbeülős helyet, ahol extenzív a szeméttermelődés, ott lesz náluk rögtön a zacsi, és akkor már nyilván nem dobja mellé. Röppenés a hazaútra: Mivel a fesztivál helye kint volt a világvégén, rendszeres ingyenes buszok jártak a helyszín és Pécs között. Gondoltuk, mikor az eljövetelt tevezgettük, hogy csúcsidőben tömegezni nem akarunk, így a hajnali négyes időpontra esett a választás. A kijáratot elhegyva viszont jött a döbbenet: Ekkor is szép tömeg verődött már össze a buszra várva. Elálltuk az utat, a busz csak nagynehezen verekedte be magát, megfordult, majd a tömeg egy random pontja elé állt, és kinyitotta az ajtaját: aki közel volt, az nyert. Hogy ki mennyi ideje várt, az le volt szarva. Kb. a negyedik busz ment el, mire kitalálták, hogy ez így nem jó, és rendszert vittek a dologba, így a következőre már fel is jutottunk. Aról nem is szólok, hogy minden építkezés meg volt késve az elején, a nagyszínpadot pl. egész éjszaka építették megállás nélkül, hogy elkészüljön, mire kell.. Az oké, hogy mivel mindig más szervezi,tapasztalatuk nincs, de azért a többi ilyesmi rendezvénytől lehetne meríteni, nem is kéne túl mélyre nyúlni..

Minden szarságon túl ám, nagyon élveztem a dolgot. Legközelebb a mi részünkről is lehet egyet-s-mást okosabban csinálni, mást meg ugyanígy. Például lejönni -1-edik napon. Egy hirtelen ötlettől vezérelve kitaláltuk, hogy induljunk hétfőn kora délután, annak ellenére, hogy csak kedd du nyitja kapuit az efott, akkor is csak 0. napra, alig lesz lent valami. Miért ne alapon rögtön bele is vetettük magunkat, úgyis lesz nálunk sátor, amit bárhol fel lehet verni ha kell, amúgy meg négigbulizzuk az éjszakát. Ennek szellemében már a vonatút is igen csúnya volt, aztán meg csak megnéztük már, ha ott voltunk, hogyan áll a fesztivál. Nyitva volt, még semmi nem volt készen, nagyon nem is tiltakoztak, hogy bemenjünk, úgyhogy felvertük a sátrat bent, lett jó helyünk, foglaltunk is a később érkezőknek, nem kellett a tömegben szívnunk érkezésnél, és számos előnye volt még. Az egész rendezvény feelingje meg teljesen más, mint minden eddig megszokott, egyszerűen szuper. Remélem jövőre Gödöllőn lesz, az "picit" közelebb van, és jöjjön mindenki, aki nem borzong már az efott és a fesztivál szavak hallatán is, mert garantálom, megéri.

A koncertbeszámolós dolgot meg inkább külön posztba teszem, így is elég szép regényt írtam a semmiről...

Szerző: Tom025

2 komment

Címkék: fesztivál efott

A bejegyzés trackback címe:

https://bottomproject.blog.hu/api/trackback/id/tr482165067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Édri 2010.07.26. 10:49:19

A szervezéssel leírtakkal 1etértek... az is zavart, h nem volt 1 csöpp meleg víz sem... meg a program füzet sem tetszett... 1 halom dolog nem volt közölve (pl. civil sátrak...)
Viszont ezektől függetlenül én is kiválóan éreztem magam. :)

Tom025 · http://bottomproject.blog.hu 2010.07.29. 11:17:29

@Édri: Hát igen, jó lett volna, ha van melegvíz, bár félek tőle, azt is kifürödte volna az első órában a zuhanyozni vágyó igencsak nem kevés fesztiválozó, és gyúrhattunk volna az extrém (hajnali 5 és társai) időpontokra, hátha akkor még van :) A Pestiest különszám szerintem tök jó, hogy volt, zanzásítva, minden két oldalban pedig ott volt a jobbikosok füzetében. A civil falu mint olyan, ha jól emlékszem meg volt hirdetve (fesztiváltérkép), de hogy ott mi is lesz, na igen, szerintem az nekik is az utolsó pillanatban állt össze. Amúgy persze nyilván jó volt az efott, megyünk legközelebb is.. :)
süti beállítások módosítása